۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۲:۴۳

توکلی:

استراتژی دولت روحانی برای اصلاح اقتصادی اشتباه بود

استراتژی دولت روحانی برای اصلاح اقتصادی اشتباه بود

بندرعباس - نماینده سابق مجلس شورای اسلامی گفت: دولت در رونق اقتصادی تلاش زیادی کرد، اما استراتژی اشتباهی را در پیش گرفت. اگر دولت تغییر استراتژی را مطرح کند طبیعتا فضای کشور بهتر خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر، احمد توکلی ظهر سه شنبه در نشست دانشجویی که در دانشگاه هرمزگان برگزار شد، بیان داشت: وضعیت اقتصادی کشور وضعیت رکود تورمی است و در این وضعیت به طور همزمان نرخ تولید کاهش و نرخ تورم بالا می رود.

وی عنوان کرد: رکود تورمی وقتی است که بیکاری و نرخ تورم بالا است و نرخ تولید پایین است. نرخ رشد GDP در سال ۹۴، ۴دهم درصد و در سال ۹۵، ۶.۶ دهم درصد بوده است. دولت روحی خلاف نمی گویند که رشد اقتصادی را مثبت کرده اند، ولی باید نکاتی دیده شود.

توکلی اظهارداشت: در سال ۹۵، نرخ رشد از ۰.۴ درصد و در سال ۹۴ به ۶.۶درصد و نرخ بیکاری از ۱۱ درصد به ۱۲.۴درصد رسید در حالی که با رشد تولید انتظار افزایش اشتغال وجود داشت نه بیکاری.

وی افزود: فروش نفت در این سالها به ۸۸درصد افزایش یافت ولی شغل ایجاد نشد، زیرا بیشترین توجه به فروش نفت بوده است. در بسته حمایتی اقتصادی دولت تیرماه ۹۳ به مجلس ارائه شد، صراحت اعلام کردند که مشکل از ارز و سیاست خارجی است. هدفمند کردن یارانه ها که احمدی نژاد به آن شکل اجرا کرد و این دولت آن را ادامه داد اشتباه بود. نگاه به سیاست های خارجی جزو اشتباهات دولت بود.

به گفته توکلی، عوامل نهادی در کشور داریم که اگر به آن توجه نکنیم و به اقتصاد داخلی توجه نشود هر کدام از شش کاندیدای فعلی بر سر کار بیاید و رکود تورمی را مهار نکند مشکل پابرجا خواهد بود.

دولت احمدی نژد بنیان اشتباهی در پرداخت یارانه ها بنا نهاد

وی با اشاره به عوامل اصلی رکود تورمی در دولت نهم و دهم خاطرنشان کرد: بیماری هلندی، هدفمندی به روش عمل شده در دولت احمدی نژاد، تلاطم جهشی قیمت ارز، فساد سیستمی و تحریم دلایل رکود تورمی در کشور بوده است.

وی ادامه داد: یکی از دلایل رکود تورمی کشور است. آغاز شرایط رکود به سالهای ۸۴ و ۸۵ باز می گردد که درآمد هنگفت نفتی با اصرار رئیس دولت و حمایت اکثریت مجلس، با سرعت در بودجه وارد شد.

وی عنوان کرد: در همان شش ماه اول دولت احمدی نژاد، یعنی نیمه دوم سال ۱۳۸۴، تزریق دلار نفتی چنان افزایش یافت که اعتبارات هزینه ای و تملک دارایی سرمایه ای سال ۸۴ را نسبت به سال ۸۳ به ترتیب، ۵۱.۴ و ۶۲.۷ درصد افزایش داد.

توکلی با اشاره به شیوه هدفمندی یارانه در دولت گذشته، بیان داشت: آغاز هدفمند کردن یارانه ها و جهش قیمتی ایجاد شده، رکود تورمی پیشین را تشدید کرد. حذف یارانه ها، ماهیتا یک پدیده رکود تورمی است. زیرا با افزایش هزینه تولید سطح آن را کاهش و قیمت محصول را افزایش می دهد. به ویژه آنکه با جهش شدید آغاز شد و هیچ اقدام جبرانی برای تولید انجام نگرفت.

این نماینده سابق مردم تهران در مجلس اضافه کرد: به هر حال اصلاح قیمت انرژی چون با رفتار مصرف کنندگان و سطح فناوری تولید تولیدکنندگان سر و کار دارد، پدیده ای بلند مدت است و فرصت ندادن به بخش تولید برای تعدیل فناوری رکود آفرین است.

افزایش سه برابری یارانه ها دهکهای پایین به این شکل اشتباه است

وی عنوان کرد: بنده با اجرای هدفمندی یارانه و یا همان سرانه دادن مخالف سرسخت بودم، پرداخت یارانه به فقیر و غنی به این شکل کاملا مشکل داشت و در رکود تورمی تاثیر بسیار مستقیمی دارد و این راه غلط را احمدی نژاد ادامه داد و اینگونه شد که نامزدها می گویند یارانه دهکهای پایین را سه برابر می کنند باید یارانه دهکهای بالا را قطع کنند یا اینکه سوخت را گران کنند که این موضوع امکان پذیر نیست.

به گفته توکلی، این یارانه ها را دولت نهم و دهم از خیلی جاها مانند کمک به تولید و کارخانجات زد و با افزایش قیمت سوخت بدنبال تامین یارانه ها بود، هزینه ها را زد و یارانه ۴۰هزار و ۵۰۰تومانی را به مردم پرداخت کرد دولت روحانی فرصت داشت این موضوع را اصلاح کند ولی اتفاق نیفتاد.

این نماینده اصولگرا بیان داشت: شواهد به روشنی نشان می دهد که دو عامل بیماری هلندی و هدفمندی به شکل یاد شده نقش اولیه در پیدایش رکود داشته اند. رکودی که تلاطم بازار ارز از اواخر سال ۹۰ و تشدید تحریم ها از این سال آغاز شد. یکی از اشکالات دولت روحانی این است که سیاست خارجی را اولویت حل مشکلات می داند و به اصلاح اقتصاد داخلی نمی پردازد.

وی با اشاره به تاثیرات فساد در اقتصاد کشور، عنوان کرد: فساد هزینه سرمایه گذاری را بالا می برد، فساد ریسک و نااطمینانی را افزایش می دهد، فساد نابرابری در آمد را افزون می سازد، فساد اخلاق و همبستگی را به قهقرا سوق می دهد، فساد باعث پیوند ثروت و قدرت می شود. همه اینها ضد تولید است.

توکلی با اشاره به تاثیرات تحریم در نرخ بیکاری و اقتصاد ابرازداشت: روشن است که تحریم نقش حائز اهمیتی در رکود تورمی در دو سه سال اخیر بازی کرده است. اما دولت عامل آغازگر رکود را تحریم نفتی و تحریم مالی(بانکی) عنوان کرد.

تحلیل دولت از وضعیت کشور نادرست بود

وی ادامه داد: دولت با تدبیر نادرست وضعیت کشور را تحلیل کرد، اولا به سیاست خارجی و نفت گره زد، دوما برجام را کیمیای نجات بخش همه چیز اعلام کرد.

وی افزود: دولت توانست تورم را مهار کرد همچنین مهار ارز، ثابت نگهداشتن قیمت انرژی، کاهش شدید قدرت خرید مردم، تشدید واردات، کاهش قیمت جهانی: در اثر رکود و فساد قدرت خرید مردم کاهش یافت، چون قیمت جهانی پایین تر از قیمت داخلی است، قیمت های جهانی در ۱۰سال گذشته کاهش یافته است.

وی تصریح کرد: دولت در رونق اقتصادی تلاش زیادی کرد، اما استراتژی اشتباهی را در پیش گرفت. اگر دولت تغییر استراتژی را مطرح کند طبیعتا فضای کشور بهتر خواهد شد.

توکلی اظهارداشت: رشد بخش نفت مدیون فروش بیشتر نفت خام است که شغلی ایجاد نمی کند، رشد بخش غیرنفتی نیز حاصل استفاده از ظرفیت های خالی بنگاه ها بوده است که آن هم شغل جدیدی خلق نمی کند، تعداد بیکاران از ۲میلیون و ۷۲۹ هزار و ۹۲ در سال ۹۴ به سه میلیون و ۲۰۳ هزار ۳۹۸ در سال ۹۵ افزایش یافته است.

وی افزود: ورودی های جدید به بازار کار و بیکار شده های بنگاه های دچار رکود دلایل افزایش نرخ بیکاری است.

اگر اصلاح طلب بودم به جهانگیری رای می دادم

این نماینده سابق مردم تهران در مجلس افزود: من اگر اصلاح طلب بودم به جهانگیری رای می دادم چون کننده کار است و کار اصلی دولت بر دوش جهانگیری است، اما هیچ کدام از این شش نامزد اقتصاد را نمی دانند و قالیباف چیزهایی را به صورت تجربی می داند.

توکلی خاطرنشان کرد: دغدغه امروز مردم آزادی است زیرا اگر آزادی بیان نباشد فساد به کار خود ادامه خواهد داد و فضای اقتصادی کشور به بیراهه خواهد رفت.

وی با بیان اینکه اشکال دولت روحانی عدم برخورد جدی با فساد اطرافیان است بیان داشت: نعمت زاده وزیر دولت روحانی در ۱۹شرکت به عناوین مختلف فعالیت می کند این موضوع را بیان کردم و سکوت کردند، این شخص ظرف سه سال هزار میلیارد تومان دارایی کسب کرد. از بنده شکایت کردند و از خود دفاع کردم و بزودی جلسه بعدی دادگاه برگزار می شود.

اینکه روحانی می‌گوید در دولتش از هیچ‌کس شکایت نکرده است حرف درست و صحیح است اما تحمل دولت یازدهم نیز درمجموع کم بود و زمانی که چند جوان در خصوص پرونده آلومینیوم المهدی و تخلفات واگذاری آن مستندی 45 دقیقه‌ای ساختند چرا در شهر بندرعباس اجازه اکران نیافت و دست‌های پشت پرده نگذاشتند این فیلم اکران شود تا حقایق برملا و اقدامات سازمان خصوصی‌سازی روشن شود.

توکلی اقداماتش در جهت مبارزه با فساد را سبب از بین رفتن چهار شرط غیرمعمول و پرداخت 346 میلیارد تومان مازاد نسبت به قرارداد در واگذاری مجتمع آلومینیوم المهدی هرمزال شد،تصریح کرد: دولت عاقلی می‌خواهیم که سنگ‌ها را از چاه بیرون بیاورد و اشکال کنونی کشور ادامه مدل نئوکلاسیک صندوق پول است که از زمان دولت سازندگی تاکنون ادامه داشته گرچه در دولت احمدی‌نژاد باید گفت وی فاقد مدلی اقتصادی بود و هر چیزش به ذهنش می‌آمد اجرا می‌کرد که نتیجه آن مشکلات اقتصادی کشور بود.

توکلی با اشاره به اینکه زد و بند و فامیل بازی و عدم عدالت، افق را برای جوانان تاریک می‌کند، اظهار کرد: در این حالت حلقه‌های فاسد دولتی و بخش خصوصی شبکه‌ای و سیستمی می‌شوند و در سیستمی که برخی از مسئولین مبارزه با فساد آلوده آن می‌شوند مانند مجلس و سایر دستگاه‌های نظارتی، نمی‌توان به‌خوبی مقابله فساد ایستادگی کرد.

رئیس سازمان دیده‌بان شفافیت و عدالت بابیان اینکه وقتی روحانی سکان‌دار دولت شد طرحی نوشته شد و در حضور نیلی آن را ارائه کردیم که ادامه روند دولت قبل اشتباه است و باید از نو شروع شود که منطق طرح مورد موافقت قرار گرفت اما در عمل اجرا نشد و دوباره وضع به همان منوال ادامه پیدا کرد که حالا برخی نامزدها و وعده چند برابر کردن یارانه‌ها را می‌دهند که در صورت زدن یارانه طبقات بالا و اضافه کردن به کم‌درآمدها امکان دارد اما اگر قرار است برای تمامی جامعه سه برابر شود این امر امکان‌پذیر نیست.

کد خبر 3967855

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha